Báránysült fodormenta-szósszal
Hozzávalók:
bárányhús-szeletek
pár gerezd fokhagyma
mustár
tárkonylevél
olaj
bors
só
fodormenta-szósz
sült paradicsom
párolt zöldségek
fodormenta-levelek
A bárányszeleteket 24 órán át pácold fokhagyma, tárkonylevél, mustár, só, bors és olaj keverékében. Azután a húsdarabok mindkét oldalát grillezd meg (vagy süsd meg tepsiben). Amikor megsült, a szeleteket tedd egy előmelegítet (felforrósított) tálra, adj hozzá párolt zöldséget, s minden húshoz egy-egy fél sült paradicsomot, majd a húst öntsd le a fodormenta-szósszal. (Fodormenta-levelekkel is díszítheted.)
Fodormenta-szósz
Hozzávalók:
1 nagyobb bögre cukor
1 csokor fodormentalevél
ecet
Végy egy széles szájú üveget, s tedd bele a cukrot. A fodormentát vágd olyan finomra, amilyenre csak tudod, s azt is keverd a cukorhoz. Az üveget töltsd fel ecettel (annyival, amennyi képes a cukrot feloldani), majd a tartalmát jól rázd össze. Néhány napra tedd hűvös helyre a lefedett üveget. Majd kóstold meg a szószt, s ha úgy érzed, kell bele, oldj fel benne még egy kis cukrot.
Pavlova
Hozzávalók:
4 tojás fehérje
18-20 dkg cukor
1 kávéskanálnyi liszt, vagy étkezési keményítő
1 kávéskanálnyi ecet
1 tasak vaníliás cukor, vagy néhány csepp vanília-esszencia
só
felvert tejszín (a töltelékhez)
friss gyümölcs (a díszítéshez)
Verd fel a tojásfehérjét, és közben fokozatosan add hozzá a cukrot. Ha a hab már kemény, akkor kezdheted apránként hozzáadni a pici sót, az ecetet, a vaníliát, végül az étkezési keményítőt. Verd még addig, amíg a hab merev és fényes nem lesz; akkor jó, ha már késsel is vágható. Egy tepsibe tégy sütőpapírt, s arra öntsd a masszát, majd formálj belőle egy 22-23 cm átmérőjű, s a közepén kissé bemélyített korongot. Helyezd a tepsit a sütő közepére és legalább másfél-két órát süsd 150-160 fokon, majd hagyd, hogy a sütőben hűljön ki. (Csak akkor vedd ki, amikor már teljesen kihűlt, különben összeesik.)
A tejszínt verd kemény habbá (ízesítheted cukorral, vagy egy kis kakaóporral), s ezzel jó magasan kend meg a tortát. A tetejét pedig díszítsd élénk színű friss gyümölccsel.
(Az ausztráliai magyarok a fehér krémet rendszerint piros eperrel és zöld kivivel díszítik. A torta egyébként Pavlováról, a nagy orosz táncosnőről kapta a nevét, először számára készítettek ilyet egy ausztrál étteremben.)
Forrás : (x) |